Aquest dilluns 29 de setembre, el recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona ha estat l’escenari d’un sopar a peu dret amb productes de proximitat organitzat per la Federació Catalana DOP IGP, coincidint amb la celebració de Mondiacult 2025, la conferència mundial de polítiques culturals i desenvolupament sostenible de la UNESCO que se celebra a la capital catalana. L’acte, que ha reunit més de 150 ministres de Cultura i representants institucionals d’arreu del món, ha estat presidit pel ministre de Cultura, Ernest Urtasun, pel president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. També ha comptat amb l'assistència del Josep Pere Colat, president de la Federació Catalana DOP-IGP.
El sopar ha estat un aparador internacional per a la gastronomia catalana, posant en relleu el paper de les denominacions d’origen i les indicacions geogràfiques protegides com a motors de desenvolupament rural, sostenibilitat i identitat cultural. El xef Pep Nogué ha signat el menú, format per una selecció de plats elaborats amb ingredients de qualitat certificada:
-
Mojito de Pera de Lleida (DOP Pera de Lleida)
-
Vichyssoise de patatas de Prades y avellanas de Reus con AOVE DOP Les Garrigues (IGP Patatas de Prades, DOP Avellanas de Reus, DOP Les Garrigues)
-
Hummus de judías del ganxet con emulsión de AOVE DOP Siurana (DOP Mongeta del Ganxet, DOP Siurana)
-
Ensalada de judías de Santa Pau con pollo y capón del Prat en escabeche de DOP Aceite Terra Alta (DOP Fesols de Santa Pau, IGP Pollo y Capón del Prat, DOP Oli Terra Alta)
-
Tartar de longaniza de Vic con DOP Aceite del Baix Ebre – Montsià (IGP Llonganissa de Vic, DOP Oli Baix Ebre – Montsià)
-
Croqueta de queso del Alt Urgell y la Cerdanya (DOP Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya)
-
Patatas de Prades rellenas de carne (IGP Patatas de Prades)
-
Arroz de Gall del Penedès con aceite de picada y AOVE DOP Oli de l’Empordà (DOP Arròs del Delta de l'Ebre, IGP Gall del Penedès, DOP Oli Empordà)
-
Pastel Tatin de Pera de Lleida (DOP Pera de Lleida)
-
Manzana de Girona asada con crumble de mantequilla especiada del Alt Urgell y la Cerdanya (IGP Poma de Girona, DOP Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya)
-
Blinis de patata con pechuga de capón del Prat y Gall del Penedès (IGP Pollo y Capón del Prat, IGP Gall del Penedès)
Amb aquest acte, l’organització ha volgut mostrar al món que els productes amb segell DOP i IGP són molt més que ingredients: són patrimoni cultural i una eina de projecció internacional.