La guia neix amb la voluntat de difondre, defensar i promoure el patrimoni gastronòmic de Catalunya, reivindicant aquells restauradors que estimen, preserven i projecten la cuina catalana en totes les seves formes i que tenen els productes amb amb segell de qualiatat DOP IGP coma referent. Es tracta d’una obra dirigida per Pep Nogué, xef de referència de la Federació, juntament amb Pep Palau i Òscar Gómez, tres noms de pes en la divulgació i el pensament gastronòmic del país.
La Guia Augusta és hereva d’una secció de recomanacions que va néixer el 2018 al programa de Catalunya La Fonda de Catalunya Ràdio, patrocinat per la Federació. Amb el temps, la secció s’ha consolidat com una referència obligada per als amants de la bona taula. La guia, amb informació ampliada i revisada, reforça l’objectiu inicial dels seus impulsors: posar en valor la riquesa culinària de Catalunya i donar visibilitat a aquells professionals que contribueixen cada dia a mantenir-la viva.
