Torna la Gran Festa de la Calçotada de Valls

12.01.2023

La Festa de la Calçotada de Valls torna diumenge 29 de gener del 2023. De calçotades se’n fan de novembre a abril, però la Festa representa l’entrada al punt àlgid de la temporada. El programa inclou actes tradicionals, festius i concursos relacionats amb el món del calçot: cercaviles; demostracions de coure calçots a la graella; mercat de la calçotada; concursos de cultivadors de calçots, d’elaboració de salsa de la calçotada i de menjar calçots; degustació popular, entre d’altres activitats.

Un programa divers // A partir de les deu del matí, els carrers i les places de Valls seran escenari d’una varietat d’actes. A la plaça de l’Oli, es faran les demostracions de coure calçots a la graella; a la plaça del Blat, el 35è Concurs de Cultivadors de Calçots i el 31è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls, amb demostracions de com es fa la típica salsa. També es farà la 6a Demostració de Salsa de la Calçotada per Celíacs i per a intolerants als fruits secs.

A la una del migdia, a la plaça del Pati es farà el 37è Concurs de Menjar Calçots. Concurs per saber qui menja més calçots, en un temps predeterminat. A l’inici del concurs, les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls, enlairaran els seus pilars. A les dues del migdia es farà el Lliurament dels Premis del 35è Concurs de Cultivadors de Calçots, 31è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls i 37è Concurs de Menjar Calçots.

De les 10 a les 14 hores, a la plaça del Pati hi haurà l’Espai del vi de la DO Tarragona, un espai de venda i degustació de vins, amb la presència de cellers i cooperatives adscrites a la DO Tarragona. Al Pati també es farà el Tast l’Alt Camp, amb la venda de productes típics de la comarca. Pel que fa a rutes i visites,  s’ha programat la ruta “Viu la història del xat de Benaiges”, dissabte i diumenge, la visita guiada “Descobreix Valls”, dissabte  a les 11:30 hores i la visita de la Capella del Roser, diumenge a les 12 del migdia, amb places limitades i venda de tiquets al moment. 

*

Novetats del 2023 // Enguany, els tiquets per a la degustació popular es vendran, com cada any, a l’Ajuntament de Valls, a la plaça del Pati a l’Instiut d’Estudis Vallencs i a les cabines de l’ONCE (situades sota la plaça dels Quarters i la Font de la Manxa). Com a novetat, les degustacions s’hauran de recollir a la Cooperativa Agrícola de Valls. D’aquesta manera es preveu descongestionar el centre de la ciutat i crear rotació de visitants. L’espai s’habilitarà amb graelles per coure els calçots i la carn, amb taules per degustar l’autèntica calçotada, i amb música d’ambient.

D’altra banda, Cambra i Ajuntament de Valls, organitzadors de la Festa, estan treballant en la marca Calçotada Sostenible, un projecte que va quedar paralitzat amb la Covid-19 i que de cara a l’edició d’enguany vol potenciar-se i posar-se en pràctica per unes calçotades més reutilitzables i amb menys residus. Finalment, també s’està treballant en el distintiu “segell de qualitat calçotada de Valls” que la Cambra de Comerç de Valls vol impulsar amb la IGP Calçot de Valls. 

*

El cartell d’enguany és itinerant on es representen els elements típics de l’autèntica calçotada, com són el calçot, el porró, el morter i el setrill d’oli, perfectament units, representant un passeig pels carrers i places de la ciutat. L’empresa TGD Comunicació ha dut a terme el disseny de la comunicació de la Festa: cartell, roll-up, baners digitals, programa d’activitats, bossa de paper, i el pitet de roba.

La Gran Festa de la Calçotada està organitzada per la Cambra de Comerç de Valls i l’Ajuntament de Valls, amb Salses Fruits S&P i Castell d’Or com a patrocinadors oficials de la Festa. I compta amb el suport de la Societat Agrícola i Secció de Crèdit de Valls, IGP Calçot de Valls, DO Tarragona, Patronat de Turisme, Diputació de Tarragona, Port de Tarragona, i la col·laboració de Comerç de Valls, la Ruta del Cister i Visita Valls.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies

més informació Accepto