“Hem aconseguit donar a conèixer els segells DOP-IGP i allò que representen: qualitat, sabor i origen”

14.10.2023

La Federació Catalana DOP-IGP agrupa la majoria dels Consells Reguladors de les denominacions d’origen i les identificacions geogràfiques de Catalunya. Això representa a més de 150 empreses, gairebé totes cooperatives. En conjunt ocupen al voltant de 4.000 persones, sumen el treball de més de 20.000 agricultors i ramaders. Un sector dinàmic, clau per a l’economia, el paisatge i l’equilibri territorial del país i que cal visibilitzar. I amb aquest objectiu treballa la junta directiva de la Federació Catalana de DOP–IGP, encapçalada per Josep Pere Colat. Hem parlat amb ell per valorar l’any que tot just tanquem i per conèixer les novetats que ens esperen el 2023.

Si mirem cap enrere, com veieu la feina feta durant l’any 2022? La sensació és positiva, perquè s’ha notat un canvi en la promoció dels nostres productes. Des de la Federació hem posat un dels focus en les accions de divulgació dels aliments amb segell de qualitat DOP – IGP: hem organitzat i assistit a fires, hem participat en jornades gastronòmiques i showcookings, entre d’altres. I sobretot, hem posat en marxa la campanya “Enlairem les DOP – IGP catalanes”.

Aquesta campanya es va presentar el juliol passat, com a avantsala de l’European Balloon Festival d’Igualada. Quina valoració en feu? Ha estat, sens dubte, la campanya de l’any. Una acció molt encertada que ha donat molta visibilitat als productes catalans de qualitat certificada. Era un impuls que necessitàvem. Ha estat una campanya original, molt diferent de les accions de promoció que havíem fet fins al moment. Hem volat amb un globus aerostàtic corporatiu pels territoris catalans on es produeixen aliments amb segell DOP-IGP, hem organitzat vols captius a fires d’arreu del país i hem aconseguit cridar l’atenció. Més enllà dels productes, hem assolit donar a conèixer els segells i allò que representen: qualitat, sabor i origen.

Què significa pel país tenir aquests productes certificats? Bàsicament, representa dues coses: garantir la viabilitat del sector primari i assegurar la cura del territori. És a dir, fer valdre la feina de pagesos, ramaders i productors que cada dia treballen per obtenir productes d’altíssima qualitat gràcies a la cura de la terra i els seus fruits, dels animals i preservació de les races autòctones.

I si posem la mirada en el 2023, què ens espera? Continuarem enlairant el globus aerostàtic arreu de Catalunya i donarem continuïtat al cicle de sopars comentats i amb productes catalans de qualitat que vam inaugurar l’octubre passat al restaurant Meleta de Romer de la cuinera i presentadora Gessamí Caramés, a l’Ametlla de Mar. La novetat arribarà amb la Ruta 22, una sèrie de vídeos amb entrevistes i receptes de la mà del cuiner i gastronòm Pep Nogué, qui viatjarà pel territori donant a conèixer els productes DOP – IGP adherits a la Federació. Al final, el nostre objectiu és encoratjar la ciutadania perquè consumeixin productes de les DOP i IGP. És la manera de donar continuïtat a la nostra feina, de garantir la viabilitat dels professionals que cuiden de la terra i dels aliments que ens dona.

Aquest lloc web utilitza cookies de tercers amb la finalitat de realitzar tasques d'anàlisi. L'accés i ús del lloc web implica la seva acceptació. Per canviar les teves preferències o ampliar la informació, pot accedir a la nostra Política de Cookies

més informació Accepto